Saopcenje za javnost


Zbog  netačnih informacija   koje su se pojavile na društvenim mrežama, a vezano za nesreću na radu koja se desila 19.  02.  2024.  godine u mesnici „Semić“  PJ Bihać  dužni smo informisati javnost o sljedećim činjenicama:

Dana,  23. 02. 2024. godine, odmah po prijavi MUP USK-a i Tužilaštva Unsko-sanskog kantona,  kantonalni inspektor rada za  zaštitu na radu izašao je na lice mjesta i izvršio inspekcijski nadzor kod subjekta  nadzora IM „Semić” doo Visoko, PJ Bihać i tom prilikom utvrdio  da se povreda na radu 19. 02. 2024. godine desila na mašini za mljevenje mesa.

Također, postupajući inspektor utvrdio je  da je  poslodavac  sa povrijeđenom radnicom posljednji  Ugovor  o radu sklopio  na period od 01. 02. – 31. 05. 2024. godine, odnosno da je ista, u skladu sa Zakonom o radu F BiH  prijavljena na obavezno osiguranje, kao i svi drugi uposlenici mesnice.

Važno je istaći da i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima  nesreće  na radu,  inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove  postupaju  hitno i odmah izlaze na lice mjesta, bez obzira na  vrijeme  i svoj posao obavljaju stručno i profesionalno. U konkretnom slučaju po završetku inspekcijskog nadzora (uviđaja) inspektor će shodno utvrđenom činjeničnom stanju  poduzeti i zakonom propisane mjere.    

Stoga,  nedopustivim smatramo širenje dezinformacija i laži od strane pojedinaca na društvenim mrežama, a čije pisanje ima za cilj uznemiriti  javnost i ukaljati ugled naše institucije, te ćemo protiv istih poduzeti i zakonom dozvoljene mjere“.