Kontrole primjene odluke o neposrednoj kontroli cijena i ogranicavanju marzi


Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona će u narednom periodu vršiti pojačane nadzore nad je primjenom odluke o neposrednoj kontroli cijena i ograničavanju marži tako da cijene ne prelaze iznose na dan 31. decembra 2020. godine, a shodno Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (“Sluzbene novine Federacije BiH”, broj: 26/2021, 28/2021).

Kroz navedeni pojačani inspekcijski nadzor u narednom periodu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nadzirat će primjenu Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namjernice i druge proizvode.

Predmet inspekcijskog nadzora će biti proizvodi prema navedenoj odluci: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8% m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.