Pojacane kontrole kvalitete proizvoda zivotinjskog porijekla


Veterinarski  inspektori  Kantonalne uprave za inspekcijske poslove  u narednom periodu vršit će pojačne kontrole kvalitete  proizvoda životinjskog porijekla.  Subjekti kontrole bit će trgovačke radnje,  marketi,  pijace, ribarnice, mesnice,  odnosno sva pravna i fizička lica koja se bave  proizvodnjom  i  stavljanjem  hrane u promet.

Tokom inspekcijskih kontrola vršit će se i uzorkovanje proizvoda životinjskog porijekla,  a posebno ukoliko se pojavi sumnja da neki od proizvoda ne zadovoljava deklarisanu kvalitetu,  mikrobiološke uslove i ispravnost proizvoda,  što je novina u radu Veterinarskog inspektorata.

Analizu će vršiti  akreditirani laboratorij Veterinarskog zavoda Unsko-sanskog kantona, a ova aktivnost  veterinarske inspekcije podržana je od strane  Ministarstva poljoprivrede Unsko-sanskog kantona.

Za sada će se uzorkovati sirovo meso peradi, mljeveno meso, oblikovano meso, kobasice za pečenje, iznutrice, trajne, polutrajne i obarene kobasice,  suhomesnati proizvodi, pakovane rezane polutrajne obarene kobasice,  svježa i smrznuta riba, mlijeko i mliječni proizvodi, med, jaja.

Uz sve navedeno,  vršit će se i  analize normativno mikrobiološke čistoće za predmete, površine, ambalažu kao i  ruke  osoba koje dolaze u dodir sa hranom.

Ova aktivnost Kantonalne uprave za inspekcijske poslove  posebno je značajna zbog činjenice što u zadnje vrijeme sve češće, a zbog sumnjive kvalitete,  svjedočimo  povlačenju  pojedih namirnica   sa polica trgovina i trgovačkih centara.