Izvještaj o spovedenim aktivnostima nad radom autoservisa i automehanicara


U periodu od 12. 06. 2021. godine do 30. 06. 2021.  godine mješoviti inspekcijski tomovi Kantonalne uprave za inspekcijske poslove vršili su pojačan inspekcijski nadzor nad radom autoservisa i automehaničara koji posluju na  području  Unsko-sanskog kantona.

Ukupno je kontrolisan rad 147 subjekata nadzora.

Inspektori tržišno, turističko-ugostiteljske inspekcije  koji su izvršili  69 nadzora  utvrdili su  da 4 subjekta rade bez odobrenja,  da  1 ne posjeduje  fiskalni uređaj, a  6 subjekata kontrole  nije izdavalo račune, iako su to Zakonom o fiskalizaciji obavezni.

Zbog  ovih ili drugih grubih kršenja zakonskih propisa  inspektori su zapečatili 3  objekta (subjektima nadzora privremeno je  zabranjen rad) i  izdali  39 prekršajnih naloga  čiji je ukupan finansijski efekat 47300 KM.  Rješenja o otklanjanju nedostataka izdana su za 9 subjekata nadzora.    

Istovremeno,  inspektori za rad i radne odnose  izvršili su 78 inspekcijskih nadzora, odnosno  kontrolisali su propise iz radnog zakonodavstva i provjerili   radno-pravni status 116 radnika. 

Tokom ovih kontrola  13 radnika je zatečeno da rade na “crno”. Zbog ovog ili  drugih prekršaja iz ove oblasti   za 22  subjekta nadzora izdani su  prekršajni nalozi  u ukupnom iznosu od 23.400 KM.

21 subjeku  nadzora rješenjima je naloženo da u zakonskom roku otklone utvrđene nedostatke.