Tokom proteklog vikenda konstatirane brojne nepravilnosti


Provodeći kontrole pojačanog inspekcijskog nadzora, mješoviti inspekcijski timovi Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sankog kantona proteklog vikenda izvršili su  41 inspekcijski  nadzor, od kojih se 19 odnosilo na poštivanje  posebnih i općih higijensko-epidemioloških mjera za spriječavanje širenja infekcije korona viursa.

Od ukupnog broja subjekata, kontrolisanih od strane sanitarne inspekcije, kod 15 su evidentirani prekršaji. Utvrđeni nedostaci odnosili su se na nepoštivanje sanitarnih propisa, nenošenje ili nepravilno nošenje zaštitne maske, nepoštivanje propisane fizičke distance, te prisustvo većeg broja okupljenih od 30 koliko je važećom naredbom trenutno dozvoljeno na jednom mjestu.

Radi utvrđenih nepravilnosti, inspektori su  izdali 15 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 25 prekršajnih  naloga u iznosu od 41.000 KM.

Tržišni inspektori obavili su 11 kontrola iz oblasti fiskalizacije, odnosno izdavanja računa. Zbog nepoštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima F BiH i ostalih propisa izdano je 5 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 12.700 KM.  

Istovremeno, inspektori za rad i radne odnose  proteklog vikenda kontrolisali su rad 11 subjekata i tom prilikom zatekli  4 lica  koja su radila bez ugovora o radu (rad bez regulisanog radno-pravnog statusa). Zbog nepoštivanja propisa iz radnih odnosa tokom ovih kontrola  izdano je 13 prekršajnih naloga u iznosu od 21.400 KM, i.

Ukupan finanijski efekat aktivnosti provedenih tokom vikenda je 75.100 KM.

Ovakvi rezultati pokazuju da subjekti na području Unsko-sanskog kanotna i pored otežanih uslova rada uzrokovanih epidemijom korova virusa nastavljaju ustaljenu praksu angažovanja radnika bez zaključenog ugovora o radu i izvršenih prijava na obavezna osiguranja i neizdavanja fiskalnih računa za svaku pruženu uslugu. Nadležni inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će u narednim aktivnostima inspekcijskih nadzora poduzimati i represivne mjere protiv radnika za koje se u postupku utvrdi da su više puta angažirani bez regulisanog radno-pravnog statusa i koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona.

Iako u otežanim uslovima, jer su 3 inspektora pozitivna na korona virus a za jednog se čekaju rezultati testiranja,  Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i u narednom periodu će nastaviti sa planskim aktivnostima pojačanih  inspekcijskih nadzora svakog radnog  ali i u dane vikenda,  stoga  ponovo pozivamo pravna i fizička lica ali i građane Unsko-sanskog kantona na saradnju, razumijevanje i doslijedno poštivanje svih propisanih mjera kako bi ova situacija uzrokovana korona virusom imala što manje negativnih posljedica za sve nas.