Aktivnosti pojacanih inspekcijskih nadzora postivanja higijensko-epidemioloskih mjera


Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona i u 2021. godini nastavila je sa aktivnostima pojačanih  kontrola poštivanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera za spriječavanje širenja zaraze korona virusa.  

Inspekcijski nadzori vrše se na području svih osam općina / gradova Unsko-sanskog kantona, radnim, ali i u dane vikenda,  a subjekti kontrole  su  ugostiteljski objekti, restorani,  hoteli, disko i noćni klubovi, trgovački centri, kladionice, nargila barovi, odnosno svi oni privredni  subjekti koji su u svom poslovanju obavezni poštovati važeće naredbe nadležnih kriznih štabova kao i  opće i posebne mjere i  preporuke  koje je propisao Zavod za javno zdravstvo FBiH, jer u suprotnom  svi oni  predstavljaju mjesta potencijalnog rizika za širenje zaraze korona virusa.

Sanitarna inspekcija, u čijoj je nadležnosti ova oblast proteklog je izvršila inspekcijski nadzor kod 9 subjekata. Na žalost i pored ranijih upozorenja  i pogoršanja epidemiološke situacije u BiH inspektori su utvrdili kršenja po raznim osnovama od nenošenja ili nepravilnog nošenja zaštitne maske, nepoštivanja  propisane fizičke distance, pušenja nargile u zatvorenom prostoru, neadekvatnog provođenja  deratizacije i dezinfekcije do  većeg broja okupljenih od 30 koliko je važećom naredbom dozvoljeno na jednom mjestu.

Izdano je 9 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 8 prekršajnih naloga u ukupnom finansijskom efektu od 15. 000,00 KM

Inače u prva dva mjeseca ove godine sanitarna inspekcija izvršila je 183 inspekcijska nazora, donijela 58 rješenja o otklanjanju uočenih nedostataka, izdala 24 prekršajna naloga i podnijela 46 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Iako je situacija u USK trenutno  nešto povoljnija nego u drugim kantonima, a da bi tako i dalje ostalo i da bi izbjegli scenarij iz marta prošle godine apelujemo na subjekte nazora da poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, te na taj način spriječe širenje zaraze ali i izbjegnu izricanje represivnih mjera od strane naših inspektora koji i u narednim danima nastavljaju vršiti pojačan inspekcijski nadzor.

Građane Unsko-sankog kantona  i ovaj put  pozivamo  da i dalje primjenjuju mjere lične zaštite za očuvanje vlastitog i javnog zdravlja.