Informacija provedenim aktivnostima u dane vikenda


Proteklog vikenda  (5. i 6.12. 2020.god.) mješoviti inspekcijski timovi Kantonalne uprave za inspekcijske poslove vršili su inspekcijske  nadzore  u tržnim centrima koji posluju na području Unsko-sanskog kantona,  kako bi provjerili da li se i u kojoj mjeri poštuju naredbe i preporuke nadležnih kriznih štabova,  donesene s ciljem spriječavanja širenja zaraze korona virusa.

Ono što su inspektori na terenu zaključili, nakon okončanja ovih aktivnosti, je da  se većina subjekata nadzora pridržava propisanih higijensko-epidemioloških mjera te da građani,  posjetioci tržnih centara sada uglavnom propisno nose zaštitne maske, što u ranijem periodu nije bio slučaj.  

Pokazatelj je ovo da aktivnosti koje Kantonalna inspekcija provodi od marta mjeseca, kada je proglašeno stanje pandemije, pa do danas imaju efekta, odnosno da su preventivne i korektivne mjere koje su inspektori u prethodnom periodu uglavnom izricali polučile dobre rezultate.

Na žalost,  problem još uvijek predstavljaju gužve na blagajnama, odnosno   nepoštivanje fizičke distance od strane kupaca i pored vidljivo postavljenih upozorenja od strane subjekata nadzora.

Apelujemo stoga na građane da se i u ovom segmentu ponašaju odgovorno, poštuju preporuke nadležnih te da prilikom odlaska u kupovinu, uz propisno nošenje zaštitne maske,  drže i razmak od minimalno 2 metra od drugih kupaca. 

Iako je to sada već rijedak slučaj, prilikom inspekcijskih kontrola proteklog vikenda utvrđeno je da određen broj subjekata,  i pored ranijih upozorenja,  nije otklonio utvrđene nedostatke i nepravilnosti, zbog čega su inspektori morali postupiti represivno i u skladu sa zakonom izreći kazne, srazmjerne težini učinjenog prekršaja.